نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 عضو هیأت علمی دانشگاه مازندران
2 کارشناس ارشد اقتصاد
چکیده
یارانه مواد غذایی روشی جهت باز توزیع درآمد، به سمت منافع گروههای کم درآمد میباشد، که در این زمینه کالاهای اساسی نقش مهمی را ایفاء میکنند. به علت محدودیت بودجهای دولت و همچنین تخصیص بهینه منابع، اولویتبندی کالاهای مشمول یارانه از اهمیت بسزایی برخوردار است.
در مقاله حاضر به برآورد تابع تقاضای مواد غذایی منتخب مشمول یارانه (نان، شیر، گوشت، روغن و قند و شکر) از طریق دادههای بودجههای خانوارهای شهری ایران طی سالهای 1363الی1384، با استفاده از سیستم تقاضای تقریباً ایدهآل AIDS))، میپردازیم. یافتههای تحقیق نشان میدهد به علت ویژگی بی کشش بودن اقلام یارانهای ذکرشده، هر گونه کاهش در میزان پرداخت یارانهها موجب افزایش قیمت کالاهای مشمول یارانه شده و فشار زیادی را به مصرف کنندگان فقیر و تهی دست وارد میسازد. به علاوه از مقایسه یارانههای پرداختی دولت در برنامه دوم و سوم توسعه و کششهای درآمدی و قیمتی برآورد شده میتوان نتیجه گرفت میزان یارانههای پرداختی به موادغذایی در برنامه سوم نسبت به برنامه دوم مناسبتر بوده است.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Government Subsidies for Staple Foods in the Second and Third Economic Development Plans (Case Study: Urban Regions of Iran)
نویسندگان [English]
- Saeed Karimi 1
- Saeed Rasekhi 1
- Mojtaba Ehsani 2
1 Faculty member of Mazandaran University
2 Master of Economics
چکیده [English]
Food subsidy is a method of income redistribution to the benefit of low income households. In this regard the staple foods play an important role. Due to government budget constraint as well as optimum resource allocation the priorities of selected goods to be subsidized is a very crucial point.
The purpose of the present paper is to estimate demand for selected subsidized staple food items (i.e. sugar, cooking oil, bread, meat and milk) using Almost Ideal Demand system (AIDS) model based on the Urban Iranian households budget data during 1984- 2005.
Our findings indicate that due to the inelastic features of the subsidized items under consideration any reduction in subsidy causes an increase in price and consequently increase burden on poor consumers. Moreover, comparing government subsidies during the Second and the Third Economic Development plan and the estimated income and price elasticity it can be concluded that performance in the Third Economic Development Plan has been more suitable in terms of food subsidies.
کلیدواژهها [English]
- Government
- Subsidy
- Food Income Elasticity
- Price Elasticity
ارسال نظر در مورد این مقاله